Vannprosjekt i Moldova

Nylig reiste 22 norske soroptimister til Moldova og besøkte flere soroptimist klubber i landet. Alle klubbene, med unntak av Chisinau, befinner seg i små byer på landsbygda. Det var spesielt interessant å følge nye miljøprosjekt som er igangsatt av Norgesunionen og som innebærer renovering og rensing av brønner.

Det er brønnene som er livsnerven for et være eller ikke være i Moldova. Langs veiene og i de små byene er det utallige brønner. Mange av dem er shabby, rustne og uten tak. Personer og dyr drikker vannet fra den samme bøtten. Ofte er vannet skittent og behovet for renovasjon er stort.

Vår hjelp nytter! Det er flott å se at ved hjelp norske soroptimistmidler er brønner blitt gjort i stand gjennom renovering og rensing. Utvendig er brønnene malt og forseggjorte tak er satt opp.

Det er ikke bare de hygieniske forholden ved vannpostene som er viktige. De sanitære forholdene ved utedoene er heller ikke bra. Som oftest er det huller i marken man gjør sitt fornødne i. Disse kan befinne seg like ved vinranker og grønnsaksbed.

Det var derfor gledelig å se at på samtlige barnehager vi besøkte og har gitt midler til, har man installert små klosetter med rennende vann og servanter innendørs for barnene.

I år har vi bevilget penger til syv nye brønner, men med litt ekstra støtte fra soroptimister både i Norge og i Moldova, håper vi å kunne hjelpe flere landsbyer med tilgang til rent vann. 

Nyrenovert brønn